Lukijat

perjantai 27. tammikuuta 2017

Tervetuloa värikkääseen huoneeseen - Mustan maatuskan kädenjälkiä ja mielenmaisemia



Vaaleaan huiviin ja ruusukuvioiseen mekkoon pukeutunut puinen mummo seisoo hiljaa kirjahyllyssäni ja hymyilee vienosti posket punoittaen. Kuten arvata saattaa, mummon sisältä löytyy lisää toinen toistaan pienempiä kukkamekkoisia mummoja, joista kaikista pienimmät eivät hymyile, vaan näyttävät pikemminkin hämmästyneiltä tai säikähtäneiltä. Maatuskani tärkein tehtävä on vartioida hedelmävatia, mutta toisinaan se pääsee paistattelemaan kynttilänvaloon viereiselle radiopöydälle. Ehkä se vielä muistaa kesän, jolloin yritti hymyillä minulle rohkaisevasti, vaikka minua ei silloin mikään hymyilyttänytkään. 

Maatuska sai kuitenkin aikaan jotain muuta. Puolisen vuotta myöhemmin se rohkaisi minua kaivamaan kirjoituspöydän laatikosta esiin akvarellipaperit, guassivärit ja vesiliukoiset puukynät. Se jopa innosti ostamaan lisää kyniä ja herätteli vanhan innostuneen tunteen, joka syntyy silloin, kun upouuden kynäpakkauksen saa kuoria muovikääreistään. Se hetki on jollain tavalla aina ollut juhlava.

Uusilla kynillä alkoi pian syntyä nätteihin mekkoihin puettuja mummoja, joille siveltimet loihtivat runsaat värit ja antoivat joillekin jopa ripauksen kullan kimallusta. Joukossa on myös yksi, joka on vähän erilainen. Musta maatuska. 

Aloin kirjoittaa blogia, koska innostuin aika ajoin hyvinkin paljon erilaisista askartelu- ja käsityöprojekteista. Valmiista töistä otan aina valokuvan, mutta usein on tuntunut siltä, että niiden tekemistä ja valmistumista olisi mukavaa pohtia enemmän sanallisestikin. Välillä ideoita tuntuu suorastaan pulppuavan siihen tahtiin, että itse tekeminen jää vain ajatuksen asteelle, toisinaan taas ei vain tunnu olevan oikea aika millekään luovalle toiminnalle. Joskus tekeminen taas saattaa olla ainoastaan mekaanista yksinäisten hetkien täyttämistä, jonka pääasiallinen tarkoitus on saada tyhjyyttä kumisevat päivät, hitaasti matelevat tunnit ja minuutit kääntymään kohti iltaa.

Kaiken kaikkiaan tekeminen on kuitenkin kivaa ja innostavaa. Ajatukset työn takana eivät tietenkään synny tyhjästä, vaan koostuvat usein monistakin elementeistä. Leikkimielisyys, lapsenomaisuus, retro, uusiokäyttö, vintage ja historian läsnäolo ovat minun tekemiselleni ja olemiselleni avainsanoja, ja tästä syystä en myöskään rajaa blogini sisältöä vain sellaisiin tuotoksiin, jotka olen alusta lähtien tehnyt itse. Mustan maatuskan värikkäässä huoneessa on maalausten, piirustusten ja käsitöiden lisäksi paljon kirpputorilöytöjä, aarteita sukulaisten varastoista, vanhoja valokuvia ja aikakauslehtiä, postikortteja ja kaikenlaista pientä tilpehööriä, jolle "jonakin päivänä voi olla jotain käyttöä".

 Ota kuppi kahvia tai teetä ja istahda hetkeksi seuraani värikkääseen huoneeseen. Jos viihdyt, olet lämpimästi tervetullut myös uudelleen. 




1 kommentti: